Databank en tentoonstellingen Constantijn Huygens

Het leven en werk van Constantijn Huygens (1596-1687) staat het komend jaar vollop in de schijnwerpers.* Vierhonderd jaar geleden wordt hij door de Schotse en Engelse koning Jacobus I geridderd en volgt een lange succesvolle politieke loopbaan. Maar Huygens heeft meer interesses. Behalve dichter, kunstkenner en componist, toont recentelijk onderzoek aan dat ook parfumeur kan worden toegevoegd aan zijn veelzijdige kwaliteiten. Zijn brede belangstelling weerspiegelt zich in het netwerk van mensen waarmee hij correspondeerde. Inmiddels zijn de brieven online terug te vinden. Begin april zal een selectie ervan in een nieuw boek worden gepubliceerd
(zie inkijkexemplaar). Bovendien verschijnen dit jaar maar liefst twee tentoonstellingen over hem.  


Databank met correspondentie
De collectie van zo'n 9.000 brieven (waaronder 316 brieven uit de Amsterdamse UB Collectie) geeft een interessant beeld van het brede netwerk van Huygens. Bekende correspondenten zijn er in terug te vinden, zoals Johan de Witt, Mary Stuart, Anna Maria van Schurman, RenĂ© Descartes en Jacob Cats.

De databank bevat scans van de oorspronkelijke brieven met transcripties en vertalingen. De werken zijn online bladerend te raadplegen op jaar of via een geavanceerde zoekoptie. In augustus zullen enkele originelen in een speciale tentoonstelling te zien zijn. De brede belangstelling van Huygens is echter niet uitsluitend terug te zien in de correspondentie.  

Historische geur
In de aankomende tentoonstelling over geuren en beelden wordt de bezoeker meegenomen in de belangstelling van Huygens voor geuren. Een door hem ontwikkeld recept is opnieuw gereconstrueerd voor de expositie. Het verleden wordt daarmee ook tastbaar in geur. Bezoekers kunnen -in de vorm van een geurkaars- de reuk zelfs mee naar huis nemen. Daarnaast worden onbekende portretten van hem en zijn zonen met bijbehorende brieven getoond. 

Meer informatie en links


Overige interessante verwijzingen

* Met dank aan Jan van Daal voor de tip!

Afbeelding: Wikipedia

Comments

Popular Posts